Sociaal Begeleider met Ervaringsdeskundigheid
De opleiding Sociaal Begeleider met Ervaringsdeskundigheid (SBE). Is een tweejarige Mbo-4 opleiding tot ervaringsdeskundige begeleider. En wordt gegeven bij het ROC Midden Nederland in Nieuwegein. De opleiding start jaarlijks in januari.
Een ervaringsdeskundige in zorg of welzijn is een professional die eigen ervaringen heeft met ernstig ontwrichtende levenservaringen. En het herstellen daarvan. Vanuit deze ervaring kent de ervaringsdeskundige professional het herstelproces van binnenuit. En weet hoe complex en individueel herstelprocessen zijn. Ze kunnen als vertaler fungeren tussen de leefwereld en de systeemwereld.
Inhoud opleiding
Als Sociaal Begeleider met ervaringsdeskundigheid (crebo 23181) zet je de eigen ingrijpende levenservaringen op professionele wijze in. Om cliënten binnen de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, armoedebestrijding of maatschappelijke opvang te ondersteunen.
In de beroepsmatige inzet van ervaringsdeskundigheid staan de volgende kerntaken centraal:
- Ondersteuning bij inrichting individuele herstelprocessen.
- Inrichting van herstelondersteunende zorg.
- Bevorderen van emancipatie en van maatschappelijke processen gericht op het tegengaan van stigma(tisering) en hetcreëren van maatschappelijke kansen.
- Daarbij werkt u samen in een team en fungeert als schakel tussen cliënt, familie en andere hulpverleners.
Tijdens deze opleiding wordt je binnen twee jaar voorbereid op het vak van Sociaal Begeleider met Ervaringsdeskundigheid. Je werkt iedere periode en vaak in groepsverband aan beroepsthema’s en individueel aan een eindopdracht. Algemene vakken (Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap) maken onderdeel uit van het programma.
De opleiding duurt twee jaar. Naast de lesdagen (eens per week) werkt je, onder begeleiding van een ervaren collega, minimaal 630 uur per jaar of (16 tot 24 uur per week) bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, armoedebestrijding of maatschappelijke opvang. Je leert dus vooral ‘on the job’.
De opleiding is opgebouwd uit de vakken:
- Levensloop en eigen regie
- Begeleidingsvragen (sociale kaart van de instelling)
- Activiteiten ondersteunen
- Ondersteunen bij wonen en financiën (bijv. hulp verlenen bij aanvraag huursubsidie) Samenwerken in het beroep
- Ontwikkelen van een aanpak
- Ondersteunen bij Participatie
- Leidinggeven en begeleiden van vrijwilligers
- Kwaliteitszorg/onderzoek
- Ontwikkelingen in het beroep
Toelatingseisen
Heb je eigen ervaringen met ernstig ontwrichtende psychiatrische kwetsbaarheden/verslaving en het herstellen daarvan? Wil je als ervaringsdeskundige begeleider aan de slag? In combinatie met deze beroepsopleiding ontwikkel je je tot ervaringsdeskundige. Je beschikt over een diploma VMBO GL/TL, een afgeronde Mbo-opleiding in een andere richting of vergelijkbaar en hebt zelf te maken gehad met ingrijpende levenservaringen binnen de GGZ, maatschappelijke opvang, armoede, verslaving of huiselijk geweld.
Kosten
De kosten voor de opleiding bedragen €3450,- all in.
Locatie en lesmomenten
De lessen (van 9.30 tot 16 uur) worden gegeven Op de Harmonielaan 1 in Nieuwegein. De opleiding start in januari 2023.
Studiebelasting
Het lesprogramma duurt twee jaar en omvat jaarlijks 36 lesdagen van zes uur die deels online gegeven worden. Het praktijkdeel omvat minimaal 630 uur per jaar.
Certificering/diploma
De opleiding leidt op voor het diploma Sociaal Begeleider Specifieke Doelgroepen.
Vervolgmogelijkheden
Je kunt doorstromen naar de hbo-opleiding Sociaal pedagogische hulpverlening of Maatschappelijk werk en dienstverlening.
Aanmelden
Bij een van de instellingen aangesloten bij het Platform Ervaringsdeskundigheid Zorg en Welzijn Utrecht. Wil je deze opleiding volgen en is uw werkgever niet aangesloten bij het Platform? Neem contact met ons op, er zijn ook enkele plekken voor medewerkers buiten de regio.
Samenvattend
De opleiding wordt gegeven door ROC Midden Nederland
De lesdag is op maandag of dinsdag. Op de Harmonielaan in Nieuwegein.
De opleiding duurt twee jaar.
Ook werkt de student, onder begeleiding van een ervaren collega.
Hij werkt minimaal 630 uur per jaar. Dat is 16 tot 24 uur per week.
Hij kan werken bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Of bij de maatschappelijke opvang.
Er is een beroepscompetentieprofiel voor de SBE-opleiding ontwikkeld; Het BCPE.
Daarnaast is er een leerplan ervaringsdeskundigheid ontwikkeld.