Voor wie?
Heb je eigen ervaringen met ernstig ontwrichtende psychiatrische kwetsbaarheden/verslaving en het herstellen daarvan? Wil je als ervaringsdeskundig begeleider aan de slag? In combinatie met deze beroepsopleiding ontwikkel je je tot ervaringsdeskundige.
Inhoud
Om ervaringsdeskundigheid professioneel te ontwikkelen is een tweejarig lesprogramma ontwikkeld met 19-24 uur beroepspraktijk en 1 dag les per week. Supervisie, coaching, praktijkbegeleiding en lessen ervaringsdeskundigheid ondersteunen je in het veranderingsproces van ‘begeleiding vragen’ naar ‘studeren en begeleiding geven’. Door het werken aan de deskundigheden en het behalen van het diploma ben je voorbereid op zelfstandig werken. Maatschappelijke zorg is een combinatie van zorg en welzijn en daardoor een aantrekkelijke brede opleiding die veel mogelijkheden in het werkveld biedt.
Als BGE’er werk je in verschillende beroepsrollen als:
- Herstelondersteuner die herstelprocessen ondersteunt, zowel individueel als in herstelgroepen.
- Peer-to-peer coach voor cliënten en collega’s.
- Bruggenbouwer die kwartier kan maken en een voorbeeld is door het belichamen van hoop.
Praktische informatie
De BGE is een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg), waarbij je één vaste dag in de week onderwijs volgt en 19 – 24 uur per week praktijkervaring opdoet. De totale studiebelasting is minimaal 40 uur per week.
De opleiding wordt gegeven door ROC Zadkine (uit Rotterdam) en de lesdagen worden gehouden in het Enik Recovery College aan de Vaartscherijnstraat in Utrecht en bij het Trimbos Instituut in Utrecht.
De BGE is een tweejarige MBO 4-opleiding en kent 3 uitstroomprofielen:
- Agogisch medewerker GGZ (Crebo25474).
- Thuisbegeleider (Crebo 25479).
- Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen (Crebo 25478).
De kosten voor de opleiding bedragen € 4.500,– voor het volledige, tweejarige traject, inclusief boeken, readers, etc. Er is een beroepscompetentieprofiel voor de BGE-opleiding ontwikkeld; het BCPE.
Toelatingseisen
Voor de BGE-opleiding gelden de volgende toelatingseisen:
- Een vmbo-diploma theoretische, kaderberoepsgerichte of gemengde leerweg.
- Een mavo-diploma of overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo.
- Eigen ervaring als cliënt bij een organisatie in de geestelijke gezondheidszorg.
- Een minimumleeftijd van 21 jaar.
- In het bezit van een stageplaats en/of betaald werk in de geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijke opvang of beschermd wonen.