Ervaringsdeskundigheid als een kenmerkende bekwaamheid van begeleiders krijgt steeds meer erkenning en waardering in zorg en welzijn. In de beroepsopleiding voor Begeleiders ggz met ervaringsdeskundigheid (BGE) leren studenten met ingrijpende levenservaringen hun ervaringsdeskundigheid op professionele wijze in te zetten.
Talent tot leven brengen
De BGE heeft ruime ervaring in het faciliteren van een leerklimaat, waarin de studenten hun bekwaamheid kunnen ontwikkelen en inzetten in de ggz, de maatschappelijke opvang en – in bredere zin – de samenleving. De BGE heeft toegankelijk en effectief onderwijs en bereidt studenten in samenwerking voor op hun loopbaan. Het verschil in persoonlijke, professionele en maatschappelijke positie van de studenten aan het begin en het eind van de opleiding is groot. De BGE maakt daarin voor mensen echt het verschil.
Professioneel ontwikkelen van Ervaringsdeskundigheid
Om Ervaringsdeskundigheid professioneel te ontwikkelen is een tweejarig lesprogramma ontwikkeld met 19 uur beroepspraktijk en 1 dag lestijd per week. Supervisie, coaching, praktijkbegeleiding en lessen ervaringsdeskundigheid ondersteunen studenten in het veranderingsproces van ‘begeleiding krijgen’ naar ‘studeren en begeleiding geven’. Door het werken aan de beroepscompetenties en het behalen van het diploma, zijn studenten voorbereid op zelfstandig werken. Maatschappelijke zorg is een combinatie van zorg en welzijn en daardoor een aantrekkelijke brede opleiding die veel mogelijkheden in het werkveld biedt.
Verschillende beroepsrollen
Een BGE’er functioneert in verschillende beroepsrollen als:
- herstelondersteuner die herstelprocessen ondersteunt, zowel individueel als in herstelgroepen.
- peer-to-peercoach voor cliënten en collega’s.
- bruggenbouwer die kwartier kan maken en voorbeeld is door het belichamen van hoop.
Praktische informatie
De BGE is een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) met één vaste dag in de week onderwijs en 19 – 24 uur per week praktijkervaring. De opleiding wordt gegeven door ROC Zadkine ( uit Rotterdam) en de lesdagen worden gehouden in het Enik Recovery College. aan de Vaartscherijnstraat in Utrecht.
De BGE is een (versnelde) tweejarige MBO 4-opleiding en kent 3 uitstroomprofielen:
- Agogisch medewerker GGZ (Crebo25474).
- Thuisbegeleider (Crebo 25479).
- Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen (Crebo 25478).
De kosten voor de opleiding bedragen € 4.500,– voor het volledige, tweejarige traject, inclusief boeken, readers, etc.
Er is een beroepscompetentieprofiel voor de BGE-opleiding ontwikkeld; Het BCPE.
Daarnaast is er een leerplan ervaringsdeskundigheid ontwikkeld.